• 16 Şubat 2017
  • Düşünbil Portal
  • 0
Paylaş

Common Sense Media’nın 2015 raporuna göre, gençler kitle iletişim araçlarını günde 9 saatten fazla kullanıyor. Ulusal Uyku Vakfı gençlere her gece 9-9.5 saat uyumalarını önerirken, Amerikalı gençler günde yaklaşık 7 saat uyuyor.

Kısıtlı bilişsel işlev ve düşük akademik performans da düzensiz uyku ile ilişkilendiriliyor. Gençler deliksiz uyumak yerine akıllı telefonları ile uyudukları için yorgun hissedebiliyorlar. Üstelik cihazlarını yalnızca -uykuya dalmayı daha da zorlaştırmasına rağmen- uykudan önce kullanmıyorlar. Yeni bir araştırma sonucuna göre, üç gençten biri mesaj göndermek ve mesajlarını kontrol etmek için geceleri de uyanıyor.

Gençler gece ortasında yapılan aktivitelerin fazlalığından dolayı vampir gibi davranabilecekleri için, bu uygulama genellikle “vampirleşme” olarak adlandırılıyor. Mevcut uyku eksikliğinin yanı sıra, gecenin bir yarısı uyanmak uykunun doğal döngüsüne de zarar veriyor. Esas rüyaların gerçekleştiği uykunun REM evresinin, uyku sürecinin en üretken bölümü olduğu düşünülüyor.

Yakın zamanda yayımlanan “Okulda uykusuz musunuz? Gençlerin Uyku Vakti Dinlenmeleri ve Rutinlerinin Toplumsal Boyutları” yazısında, araştırmacılar sosyal medya kullanımı endişesini ve gençlerin uyku yoksunluğunun abartılı mı yoksa gerekli mi olduğunu araştırdı. Araştırmacılar çalıştıkları genç insanların (12-15 yaş) büyük çoğunluğunun yeterli gece uykusu aldıklarını saptasalar da, önemli bir bölümü okula sağlıklarına olumsuz etkisi olan yorgunlukla gidiyor.

Gençleri bu kadar yoran şey ne? Araştırmacılar uyku düzeninin ve sosyal medya bağımlılığının yatağa gitme saati ya da toplam uyku miktarından daha önemli bir faktör olduğu sonucuna vardı. En önemli etkinin uyku ritminin bozulması olduğu görüldü.

“Okulboyu Uyurgezerlik: Uyku ve Akademik Başarı Üzerine Yeni Kanıt” isimli çalışmada araştırmacılar “Artan uyku süresinin, sınıftaki konsantrasyon gelişimi ile olduğu kadar eğitimdeki başarının gelişmesi ile de ilişkili olduğunu gördük,” diye belirtiyorlar. Ulusal Gençlik Sağlığı’ndan edinilen bilgiye göre, araştırmacılar 8.5 saat yerinde uykunun, akademik başarı ile U şeklinde bir ilişkisinin olduğunu buldu.

Gençler neden akıllı telefonlarıyla uyuyor?

Olan biteni kaçırma korkusu, aslında zihinsel sağlıkları için önemli olan bir şeyi kaçırmalarına neden oluyor olabilir: uykularını. Aşırı yoğun gençler için de geç saatlerdeki sosyal medya kullanımı bu kontrol isteğiyle alakalı olabilir.

New York Times‘a “vampirleşme” ile ilgili bir hikaye için konuşan Alice Marwick: “Sosyal medya, kendi hayatın hakkında bir kuruma sahip olmak ve vampirleşme de bunu elinde tutmak için bir yoldur,” diye belirtti. Marwick, Fordham Üniversitesi’nde internet ve toplum üzerine çalışan bir öğretim üyesi.

Uyku öncesi ve uyku esnasındaki sosyal medya kullanımı yüzünden gençlerin sık sık yetersiz uyumalarını nasıl kabullendiğimiz görülüyor. Kafein tüketimi ve erken okul saatleri gibi uyku kalitesini ve akademik performansı etkileyen birçok faktör varken, gece 3’te, bir sosyal medya bildirimi ile uyanmak akademik performans için kesinlikle uygun değil.

Gelecekte “uyku vakti!”nin “fişleri çekme vakti!” ile değiştirilmesi gerekebilir.

 

Yazar: David Ryan Polgar
Çevirmen: Nazlınur Karaağaçlı

Kaynak: Big Think

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.


Paylaş

Düşünbil Portal

Düşünbil Portal, bilim, felsefe ve psikanaliz alanlarında yazılı ve görsel içerikli makale, deneme ve çeviri yayınlayan çok içerikli bir portaldır. Genel okur-yazar kitlenin bilinçlenmesini ve farkındalık kazanmasını amaçlamaktayız. “Düşünen her insan gençtir” vizyonu ile her genç insana hitap etmeyi amaçlayan Düşünbil Portal, dergi ve etkinliklerle bu amacını geliştirmektedir.

https://www.dusunbil.com