spacex
  • 17 Kasım 2016
  • Düşünbil Portal
  • 0
Paylaş

Elon Musk, dört hafta önce, Mars’a 40 yıl içinde 1 milyon insan göndermekle ilgili hırslı planını ilan ettiğinde, bütün dünyaya ilham verdi. Doğal olarak, insanların soruları vardı. 24 Ekim’de bu soruları cevaplamak için Reddit’e konuştu. Bu yazıda 5,500’ den fazla yorumdan öğrendiklerimizi derledik. 

Uzay gemisi çok sağlam olacak

Musk, yolculuğun maliyetini düşürmenin Mars’ta bir medeniyet yaratma projesinde kaçınılması gereken en büyük etmen olduğunu ifade ederken, Reddit takipçileri SpaceX’in geliştirmekte olduğu teknoloji konusunda daha endişeliler. Özellikle, uzay gemisinin hem sağlamlık, hem de motor gücü ve yeniden kullanılabilirliği hakkında bilgi edinmek istediler.

Uzay gemisine gelince, Musk, Gezegenler Arası Ulaşım Sistemi’yle ilgili en büyük teknik endişeyi yanıtladı.”Oksidasyona had safhada dayanıklı sıcak oksijen açısından zengin türbinli pompa, 300 barlık ana odayı beslemek için deli basınçta çalışıyor. Yanabilen her şey yanacak. Bunu şimdilik kontrol altında tutmuş görünüyoruz; raptor sınıfı turbo pomba (uzay motoru) ilk ateşlemelerde aşınma göstermedi fakat hala iyileştirmeler için fırsat var.

Şimdi SpaceX öncelikleri farklı diye açıkladı Musk: Sıcak otojen basınçlandırmaya tabi tutulan/uğrayan/üzerinde sıcak otojen basınçlandırma uygulanan karbon fiber tankları kriyojenik itici gazlara karşı yalıtmak buradaki en büyük problem. Oksijen tankı da aynı zamanda, saf, sıcak oksijenle basınçlandırıldığından oksidasyon riski altında. Neredeyse kesinlikle bir çeşit hareketsiz katman uygulamak gerekir. Umut verici şekilde, püskürtülebilen bir şey olabilir. Eğer ihtiyaç olursa, bunun yanı sıra birbirine kaynaklanmış ince nikelli çelik levhalar kullanılacak.”

Space X, Gezegenler Arası Ulaşım Sistemi’nin yolculara ve kargoya uyum sağlaması için tam olarak nasıl düzenleneceğini açıklamaktan bir yada iki yıl uzakta fakat, ancak gerçek canlı örneklere ulaşıldığında yerleşim bölümünün ayrıntılarını yayımlamayı hedefliyor.

pasted-image-0
Mars uzay gemisi için CAD modeli.Kaynak: SpaceX / IAC

Uzay gemisi Mars’a olağan 26 aylık süreden daha kısa zamanda seyahat edebilecek; ki bu, acil bir durumda kullanışlı olacaktır. Reddit takipçilerinden biri, geminin “Mars ve Dünya arasında fırlatma takvimi kavuşum dönemi [26 ay Mars’ın Dünya yörüngesine en yakın olduğu zaman] nedeniyle zorlansa bile ki kütle yükü birincil faktör değil, bu tarihlerin dışında uçup uçmayacağını” sorarak bu konuya işaret etti. “Bu, tıbbi malzeme aletler ve uzmanlar/gibi acil durumlar veya kritik yer değişimleri gibi yüksek öncelikli fakat düşük kütleli kargolar için kullanılabilir.” Musk basit bir şekilde cevaplayarak “Evet” dedi.

Makineler güçlü olacak

Reddit takipçileri sürekli kullanıldıklarında dayanıklılık göstermelerine şüpheyle baktıklarından makineler daha çok ilgi çekti. Musk buna doğrudan karşılık verdi: 

Son Falcon 9, toplu olarak önemli olan bir sürü küçük iyileştirmelere tabi tutulacak, fakat güncellenmiş dayanıklılık ve geliştirilmiş bacaklar en önemli iyileştirmeler. Aslında, bence F9 güçlendiriciler, planlanan bakım ve dikkatli denetimler yapıldığı müddetçe neredeyse sonsuza kadar kullanılabilir. Falcon 9 Blok 5 – serinin son sürümü–serinin son sürümü olarak en iyi performansı gösteren versiyon. Ve kolay kullanım için tasarlanmıştır. O yüzden uzun vadeli olarak buna odaklanmak ve önceki sürümleri emekli etmek mantıklı.”

Bir Reddit takipçisi de aynı şekilde yakıt ikmali konusunu sordu: “ Mars’ta yakıt ikmali için hangi ekipman ve prosedürleri gerekli olacak? İlk insansız test uçuşunda bağımsız işlev görmeleri için mi tasarlanacaklar?” Musk dürüstçe cevapladı: “Hala buna çözüm getirmekten çok uzağız.” Fakat 4 aşamalı planı özetledi:

Dragon’u (1963 tarihli Puff The Dragon şarkısından esinlenerek isim verilmiş) keşif görevleri için uzaklara gönderen bir ekip olarak başlangıçta sadece bir krater açmadan nasıl iniş yapacağımızı bildiğimizden ve CH4/O2 Sabatier Reaksiyonu için su bulmanın en iyi yolunu hesapladığımızdan emin olmak istiyoruz. Heart of Gold (Elon Musk mekiğin adını Douglas Adams’ın 1978 bilim kurgu serisi Otostopçunun Galaksi Rehberi’ndeki gemilerden birinin adını vermişti.) uzay mekiği, Mars’a sadece yakıt tesisi inşası için gerekli ekipmanla yüklü olarak gidiyor. Bu, ilkel bir üs inşa etmek ve yakıt tesisini tamamlamak için düzenlenen ilk ekipmanlı ve mürettebatlı görev. Şehir kendi kendine büyüme yetisi kazanana dek her Dünya-Mars yörünge buluşmasıyla, ki bu 26 ayda bir oluyor- uçuş sayılarını arttırmaya çalışacağız.”   

Yerleşimler cam olacak

Musk bunu IAC konuşmasında geçiştirdiğinden doğal olarak insanlar Mars’ta nasıl yaşayacağımız konusunda bir sürü soru sordular. Temelde, Musk, cam kubbeler altında yaşanmasını öngörüyor: “Başlangıçta, karbon fiber çerçeve ile cam yüzeyinde jeodezik kubbeler ve bir sürü madenci tünel droidleri inşa edilecek. İkincisi, sanayi işlemleri için büyük miktarda basınçlı alan oluşturabilirsiniz ve cam kubbeleri yeşil yaşam alanı olarak bırakabilirsiniz” 

Camın cinsi hakkında daha fazla bilgi vermedi fakat SpaceX bu konuda çalışmaya devam ediyor. Buna benzer bir şey olabilir fakat camdan olacak.
Bir sürü soru var –Albay Chris Hadfield’in sorusu da dâhil-Albay, Musk’ın eğitim alanı olarak Antartika’yı göz önüne alıp almadığını merak ediyor– fakat Musk daha fazla soruya cevap vermedi. Gezegenler Arası Ulaşım Sistemi hakkında daha fazla bilgi için mesajlara göz gezdirebilirsiniz. Fakat orada nasıl yaşayacağımız konusunda daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız beklemek zorundasınız. Umarız Musk kısa bir süre içinde yeniden bir soru cevap toplantısıyla karşımızda olur. 


Yazar: Laurie Vazquez
Çeviri: Zeynep Şenel Gencer
Kaynak:
big think


Paylaş

Düşünbil Portal

Düşünbil Portal, bilim, felsefe ve psikanaliz alanlarında yazılı ve görsel içerikli makale, deneme ve çeviri yayınlayan çok içerikli bir portaldır. Genel okur-yazar kitlenin bilinçlenmesini ve farkındalık kazanmasını amaçlamaktayız. “Düşünen her insan gençtir” vizyonu ile her genç insana hitap etmeyi amaçlayan Düşünbil Portal, dergi ve etkinliklerle bu amacını geliştirmektedir.

https://www.dusunbil.com