Paylaş

Fransız filozof ve yazar Jean-Paul Sartre’ın, Nobel Edebiyat Ödülü’nü nazikçe reddetmesinin üzerinden yaklaşık elli yıl geçti. Çalışmalarında da kişilerin kendilerini ve etraflarındaki dünyayı somut bir şekilde iyileştirme becerisine sahip olduğunu (aslında özgürlüğümüz bize bu sorumluluğu veriyor) vurgulayan Sartre, isminin yazılarını gölgede bırakacağı gerekçesiyle Nobel’i reddetti. Ödül teklif edildiğinde komiteye söylediği gibi, adının yanındaki Nobel etiketi nedeniyle Sartre’ın çalışmaları bilinmese bile abartılacaktı. Bir keresinde şöyle bir açıklama yapmıştı:

“Resmi şeref ödüllerini her zaman reddettim. Bir yazar, kendi kendisinin kurumsallaştırılmasına izin vermemelidir. Bu yaklaşım benim yazarlık oluşumu hakkındaki anlayışıma dayanmaktadır. Politik, sosyal veya edebi pozisyonları benimseyen bir yazar, yalnızca kendi araçları çerçevesinde, yani yazdığı kelimeleriyle hareket etmelidir.”

Günümüzde yüksek profilli herhangi bir yazarın, aktivistin veya politikacının böyle lüks bir ödülü reddettiğini hayal etmek zor (ama dürüst olmak gerekirse Sartre daha sonra ödül parasının Londra’da kurulacak olan ırkçılık karşıtı harekette işe yarayabileceğini fark edecekti). Eski başkan Obama, tüm hayatlarını adamış olan diğer adaylara göre daha az çabalamış olmasına rağmen, Nobel Barış ödülünü memnuniyetle kabul etmişti. Ve Jerry Seinfeld, açıkçası tanıtım amacıyla tasarlanan bir reklamcılık ödülünü kabul ettiğinde, yaklaşımı ironikti: ödülü hem kabul ediyor hem de onunla alay ediyordu.

Sartre’dan öğrenmemiz gereken şey, çalışmalarınızın başkası tarafından onaylanması gerekmediği. Tabi ki marka açısından yardımı dokunacaktır, ancak bu tam da Sartre’ın kaçındığı şey. Bizimkiyle karşılaştırıldığında onun dünyası çok farklı.

Yazar: Orion Jones
Çevirmen: Aylin Torun
Kaynak: Big Think

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.


Paylaş

Düşünbil Portal

Düşünbil Portal, bilim, felsefe ve psikanaliz alanlarında yazılı ve görsel içerikli makale, deneme ve çeviri yayınlayan çok içerikli bir portaldır. Genel okur-yazar kitlenin bilinçlenmesini ve farkındalık kazanmasını amaçlamaktayız. “Düşünen her insan gençtir” vizyonu ile her genç insana hitap etmeyi amaçlayan Düşünbil Portal, dergi ve etkinliklerle bu amacını geliştirmektedir.

https://www.dusunbil.com