Paylaş

Müzeler, galeriler ve sanat fuarlarında kadının daha iyi temsilinin savunulmasında öncülük etmeyi amaçlamak bizim için çok önemlidir.

Özellikle kadın sanatçılar için bir müzeye ihtiyacımız var mı?” Bu, panel tartışmalarında Ulusal Kadın Sanat Müzesi’ni (NMWA –National Museum of Women in Arts) temsil ederken neredeyse her zaman ortaya çıkan bir soru. En son olarak, Art Basel Miami panelindeyken “Cinsiyet hala neden bir sorun?” sorusu geldi.

Sorular devam etti: “Özellikle kadınlara yönelik bir müze var mı? Onları bütünleştirmek yerine kadın sanatçıları gettolaştırıyor muyuz?

Kadınların yaratıcı katkılarını sergilemeye ve övmeye adanmış dünyanın tek müzesi olarak, 30 yıl önce müzeyi ilk açtığımızdan beri bu iki soruyla karşılaştık.

Önce günümüz kadın sanatçılarının manzarasına bakalım. New York ve Los Angeles’taki müzeler ve galeriler kısa süre önce mükemmel eleştirileri elde etmiş kadın sanatçıların çeşitli grup ve kişisel sergilerini sunmuş olsa da, adil temsil sorununun çözülmeye yaklaşıldığı düşüncesiyle uyutulamayız. Sanat dünyasındaki toplumsal cinsiyet eşitliğinden dağlar kadar uzağız. 

  • Birleşik Devletler ve Birleşik Krallık’taki kadın sanatçılar büyük müzelerde kişisel sergilerin yaklaşık % 25’ini alırlar.
  • New York ve Los Angeles’taki büyük sanat galerilerini içeren 2014 yılı anketine göre sergilenen çalışmaların sadece % 32’si kadın sanatçılar tarafından yapıldı.
  • Artnet, 2011-2016 yılları arasında en büyük 100 sanatçıyı kümülatif olarak sıraladı. Listeye sadece beş kadın sanatçı girdi.

Ne yazık ki, bu sorunun yüzeyselleştiğini hissediyorum, çünkü insanlar aslında bizim olduğumuzdan daha hızlı eşitliğe ulaştığımıza inanmak istiyorlar. Aslında, her on yılda bir, özellikle büyük bir “kadın sergisi” veya “kadın girişimi” olduğunda, kadın sanatçılar moda haline gelir, ancak konu yeniden arka planda kaybolur.

Bu durumda “Özellikle kadın sanatçılar için bir müzeye ihtiyacımız var mı?” diye sorulduğunda, cevabım yankılı bir evet oluyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanıncaya kadar, kadın sanatçıların eserlerini sergileyen ve savunucu olarak hareket eden bir müzeye ihtiyacımız var. Müzeler, galeriler ve sanat fuarlarında daha iyi temsilin savunulmasında öncülük etmeyi amaçlamak bizim için çok önemlidir.

O gün için beklemek yerine, o gün için çalışıyoruz. Harika kadınları ve yeni yaratıcı fikirleri dünyaya ekliyoruz. İnsanları bu fikirlerle iç içe geçmeye davet ediyoruz ve toplumsal değişim için koşullar yaratıyoruz.

Ulusal Kadın Sanat Müzesi’nin varlığı neden önemlidir:

  • NMWA, günümüzde çalışan en iyi kadın sanatçıları teşvik ederken, geçmişin olağanüstü kadın sanatçılarını ortaya çıkartan; dünyada sanat temsilinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğine doğrudan değinmeyi taahhüt eden tek önemli müzedir.
  • Müze, sıklıkla bulunmayan bir kombinasyonla, sanattaki kadınları toplumsal değişime bağlayan programlamanın istikrarlı gidişini sağlıyor. Kadınlar, Sanat ve Sosyal Değişim programlama girişimi ile yenilikçi canlı sohbetler, görsel ve gösteri sanatları, teknoloji ve fen bilimleri de dâhil olmak üzere, hem zorlu hem de sosyal bilimler alanlarında çeşitli disiplinlerden liderleri bir araya getiriyor.
  • NMWA, özellikle kadınlar ve kızlar için, toplumun en baskılayıcı sorunları için kadınların fikir ve çözümler üretmeleri adına daimi bir platform sunan tek ABD müzesidir.
  • Müze, henüz çok tanınmayan yeni sanatçılarla sergiler düzenliyor, onlara kendilerini göstermeleri için artan fırsatlar veriyor.
  • NMWA yıllar içinde diğer müzelerin geri çevirdiği sergileri sergiledi.
  • Müzede eğilim ne olursa olsun, kadınlar tarafından muazzam sanat eserleri sunuluyor; halk, kazanımlar ile eğitiliyor.

Benimsediğimiz fikirlerin başlıca müze, galeri ve sanat fuarlarına tamamen entegre olduğu günü görmeyi dört gözle bekliyorum. Fakat o güne kadar, kadın sanatçıların, özellikle onları savunan alanlarda, desteklenmeye ihtiyaçları var. Umudum şu ki, sanatlar toplumun önderi olmaya ve hepimiz için eşitlik için ön ayak olmaya devam edecektir. Sanatın bizi ileri götürme gücünün her zamankinden daha önemli olduğuna inanıyorum.

Yazar: Susan Fisher STERLING
Çevirmen: Gözlem Küçük
Kaynak: Huffington Post

Düşünbil Portal’da yayımlanan, Düşünbil yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.


Paylaş

Düşünbil Portal

Düşünbil Portal, bilim, felsefe ve psikanaliz alanlarında yazılı ve görsel içerikli makale, deneme ve çeviri yayınlayan çok içerikli bir portaldır. Genel okur-yazar kitlenin bilinçlenmesini ve farkındalık kazanmasını amaçlamaktayız. “Düşünen her insan gençtir” vizyonu ile her genç insana hitap etmeyi amaçlayan Düşünbil Portal, dergi ve etkinliklerle bu amacını geliştirmektedir.

https://www.dusunbil.com